Ciecierzyca w pomidorach. Szybkie danie dla każdego
Total
15
Shares

Powiem szczerze – nigdy nie przepadałam za warzywami strączkowymi. Nie muszę chyba dodawać, że Dawida wręcz odrzucało na samą myśl o fasolce po bretońsku. Mimo że od czasu, gdy jesteśmy razem, przekonał się do tego dania, szukałam alternatyw, które czerpał by z tego tradycyjnego posiłku, a jednocześnie smakowały nam o niebo lepiej. No i udało się! Wybór padł na ciecierzycę, która idealnie wpasowała się w nasz smak. Może i Wam trafi w gust?

Ciecierzyca, choć nie jest jakąś nowością wydobytą z czeluści amazońskiej dżungli, dopiero od niedawna zajmuje swoje miejsce w polskiej kuchni. Sama zaczęłam z nią eksperymentować kilka lat temu, a na dobre zagościła w naszej kuchni, gdy Dawid wrócił z Anglii. Jak sam mówi, dopiero nad Tamizą nauczył się z niej korzystać i teraz staramy się przyrządzać ją jak najczęściej. Jest zdrowa, smaczna i stanowi super wyjście awaryjne dla tych, którzy z fasolą są na bakier.

Ostatnio, trochę z braku czegokolwiek sensownego na obiad, skorzystałam z własnego przepisu na ciecierzycę w pomidorach. Jak ją zrobić? Prościzna! Potrzebujecie kilku składników i gotowe. Jedyne, co zabierze trochę czasu, to moczenie głównego składnika – kilkanaście godzin. Oczywiście możecie skorzystać z cieciorki z puszki, ale taka namoczona i ugotowana jest po prostu zdrowsza i według mnie smaczniejsza.

Ok, koniec gadania, do gotowania! Poniżej przekazuję Wam przepis na ciecierzycę w pomidorach. Mam nadzieję, że będzie Wam smakowała tak bardzo, jak Dawidowi, który powiedział, że to niebo w gębie 🙂

Przepis na ciecierzycę w pomidorach

Potrzebujecie:

400g suchej ciecierzycy/ może być z puszki
1 dość spora cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
1 litr passaty pomidorowej
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
pieprz
papryka ostra
papryka słodka
zioła prowansalskie lub bazylia
opcjonalnie do posypania natka pietruszki

Przygotowanie:

Jeśli używamy suchej cieciorki, przed gotowaniem najlepiej ją namoczyć przez ok. 24h (może być krócej, ja zostawiam na całą noc). Nasz główny składnik należy ugotować do miękkości w czystej, osolonej wodzie.
W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy olej do którego wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie pokrojoną także w kostkę paprykę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy wyciśnięty czosnek. Po kilku minutach wrzucamy odcedzoną, ugotowaną ciecierzycę lub odsączoną cieciorkę z puszki. Ok. 5 minut, wszystko dusimy. Na koniec dodajemy passatę i przyprawy. Pamiętajcie, że solimy i pieprzymy według swojego uznania. Danie musi być jednak dobrze doprawione, nie może być mdłe. Całość gotujemy jeszcze ok. 10-15 minut. Podajemy na ciepło posypane np. natką pietruszki lub na zimno jako pasta na kanapkę. Obie wersje uwielbiamy. Mamy nadzieję, że i Wam zasmakuje to proste i pożywne danie. Enjoy 🙂

Total
15
Shares