Smażony ryż z warzywami dla leniuchów
Total
17
Shares

Uwielbiamy gotować, to już pewnie wiecie. Nie wyobrażamy sobie stołować się tylko na mieście. Oczywiście lubimy pójść do knajpy na coś fensi, ale to musi być już jakaś okazja. No chyba, że naprawdę nie chce nam się nic przyrządzać. Wsadzamy wtedy tyłki w samochód i ruszamy do restauracji lub po prostu chwytamy za telefon i zamawiamy dobroci do domu.

Ale wracając do naszego gotowania, prawda jest taka, że w tygodniu nie mamy za wiele czasu. I jeśli chcemy coś przygotować, to po pierwsze musi być to proste, szybkie, łatwe i najlepiej na dwa dni 😉 Idealnie sprawdzają się tu dania jednogarnkowe. Przepis na ciecierzycę w pomidorach już znacie. Doszły mnie słuchy z wielu źródeł, że cieszy się wielkim powodzeniem. I domagacie się kolejnych nieskomplikowanych przepisów 🙂

Od kilku dni szukałam inspiracji na takie danie. W końcu przechadzając dziś się między tescowymi półkami, przepis sam wpadł mi do głowy. Myślałam o niedzielnym obiedzie, btw zamawianym w tajskim barze. Jedną z pozycji był właśnie smażony ryż z różnymi dodatkami, oczywiście mięsnymi. My go nie zamówiliśmy, ale nic straconego – postanowiłam go sama zrobić, ale w wersji wegetariańskiej. Po ostatnich akcjach z wołowiną i tzw. leżakami, podziękuję za mięsko. Tu w Poznaniu nie mam niestety sprawdzonych źródeł. Muszę zrobić zapasy z Dęblina 🙂

Zatem dzielę się z Wami szybkim, tanim i smacznym przepisem na smażony ryż z warzywami. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu tak samo jak cieciorka. Mąż powiedział, że przepyszne 🙂

Co potrzebujecie (tak na ok. 4 porcje):

200 g ryżu
400 g włoszczyzna w słupkach (możecie dać świeże warzywa) – w mojej mrożonce była marchewka, pietruszka, por
1 średnia cebula
2 duże ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
sól, pieprz
1 łyżeczka papryki słodkiej
chili

Przepis

Ugotujcie ryż, możecie też użyć takiego z dnia poprzedniego, który Wam został z innego dania. Na patelni podsmażcie pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy się lekko zeszkli, dodajcie warzywa. Wszystko lekko podduście, do momentu, gdy warzywa będą al dente. Następnie wsypcie ryż i wszystko mieszajcie. Jeśli będziecie mieć za mało oleju i wszystko będzie się Wam przypalać, dodajcie go trochę więcej. W kubku wymieszajcie dwa jajka z solą i pieprzem i wlejcie je do ryżu. Wszystko powoli mieszajcie. Na końcu do smaku potrzebujecie sól, pieprz i resztę przypraw. Jeśli podana ilość kurkumy, curry będzie zbyt mała, dodajcie więcej. Wszystko zależy od Waszych kubków smakowych. Pamiętajcie, że ryż musi być dobrze doprawiony.

A na koniec pozostaje mi tylko życzyć Wam przyjemności. Zatem ENJOY 🙂

Total
17
Shares